در ادامه معرفی سبکهای مختلف معماری که در قرون گذشته رواج بسیاری داشته است به سبک معماری گوتیک میرسیم. سبک معماری گوتیک یکی دیگر از سبکهای جذاب معماری است که آثار بسیار با شکوهی به این روش شکل گرفتهاند. این سبک به معماری نوک تیز نیز مشهور است. این سبک از معماری از سالهای پایانی قرن دوازدهم میلادی تا قرن شانزدهم در اروپا رواج بسیاری داشته است. البته در بعضی مناطق تا قرون هفدهم و هجدهم هم ادامه داشت. در ادامه با مدوسادکور همراه باشید تا با ویژگیهای این سبک در معماری آشنا شوید.
مراحل شکلگیری و تکامل سبک معماری گوتیک
این سبک از معماری در قسمت شمالی کشور فرانسه شروع به کار کرد و طی سه مرحلع تکامل یافت.
بخش اول معماری گوتیک دورهای است که این هنر از رومانسک متمایز شد و به تنهایی به عنوان یک شغل تکامل یافت. این تمایز از نیمه پایانی قرن دوازدهم شروع شد و با ساخته شدن دوباره کلیسای سن دنی در پاریس فرانسه ایجاد شد.
مرحله دوم که با نام گوتیک پیشرفته و یا گوتیک متعالی شناخته میشود، در انگلستان رواج بسیاری پیدا کرد که بخش هایی از خانقاه کلیسای وست مینستر و شبستان و نمای غربی یورک مینستر در انگلیس به این سبک ساخته شده اند.
مرحله سوم که اوج شکوه این سبک در اروپا به حساب میآید، در نیمه اول قرن سیزدهم شروع بع اوج گرفتن کرد. وجود پنجرههای بزرگ که نمونه آن در کلیسای سنت شال در پاریس دیده میشود از ویژگیهای اصلی و وجه تمایز این سبک است.
عناصر اصلی سبک معماری گوتیک
این سبک نیز مثل هر سیک دیگری در طی زمان دچار تغییراتی شده و برخی از المانهای اصلی آن عوض شدهاند اما به طور کلی اگر بخواهیم عناصر اصلی این سبک را بر شماریم به پنج عنصر اصلی میرسیم. این پنج عنصر شامل موارد زیر میشوند
1- پنجرههای بزرگ قدی رنگی
وجود پنجرههای بزرگ از شاخصههای اصلی سیک معماری گوتیک محسوب میشود. به طور کلی در هر بنایی پنجره وجود دارد اما در مورد این سبک باید بگوییم که پنجره با شیشههای رنگی و قوس زیاد شاخصه مهمی در این سبک معماری محسوب میشود.
2- طاق های آجدار
در زمان اجرای این بناها به دلیل وجود دیوارهای بلند معماران از روش جدیدی برای استحکام و مهار سقفها استفاده کردند. این روش طاق آجدار نام دارد. که وجود این طاقها که به صورت متقاطع اجرا میشدند مقاومت لازم برای نگهداری سقف را تامین میکردند.
3- طاق های نوک تیز
طاقهای نوک تیز در بیشتر بناهایی که به سبک گوتیک ساخته شدهاند قابل مشاهده است. معماران سبک گوتیک به جای استفاده از طاقهای عریض که در معماری رومانسک کاربرد داشت از طاقهای نوک تیز و باریک که به نوعی اقتباسی از معماری اسلامی بود استفاده کردند. استفاده از این طاقها ارتفاع سقف را افزایش میدهد و به نوعی در کلیساها نماد نشانه روی به سمت آسمان است.
4-تکیه گاه های بلند
به طور قطع تنها زمانی میتوان ارتفاع سازه را بلندتر کرد و بنای با شکوهتری ایجاد کرد که شرایط تکیهگاهی و ستونها به اندازه کافی مقاوم و بلند باشند. شرایطی که در سبک معماری گوتیک به وفور دیده میشود.
5- تزئین جزئیات
همیشه جزئیات مهم است. وجود المانهای تزئینی که در این بناها دیده میشود شاخصه بسیار مورد توجهی است. این تزئینات شامل ستون های تزئین شده ، مجسمه شخصیت های دینی و تاریخی و گلدستهها است.
این ویژگیها باعث میشد که معماران بتوانند آثار بلند متربه و بناهای مستحکمتری را ایجاد کنند.
مکانهای مهمی که به سبک گوتیک ساخته شدهاند
در ادامه به برخی از بناهای مهمی که به سبک گوتیک ساخته شدهاند اشاره خواهیم کرد.
1- کلیسای سن دنی، فرانسه
کلیسای سن دنی در کشور فرانسه اولین کلیسای ساخته شده در سبک معماری گوتیک است. این کلیسا به دلیل قدمت زیاد و همچنین وجود یک قبرستان رومی پیش از ساخته شدن کلیسا، دارای اهمیت زیادی است.
2- کلیسای جامع میلان ایتالیا
در میدان میلان ایتالیا یک کلیسای 40 هزار نفره که بزرگترین کلیسای ایتالیا نیز به حساب میآید و همچنین پنجمین کلیسای بزرگ جهان است، وجود دارد. که بنای زیبای آن به سبک معماری گوتیک طراحی و ساخته شده است. یکی از عجیبترین حقایق در مورد این کلیسا این است که ساخت آن بیش از شش قرن به طول انجامید.
3- کلیسای جامع نوتردام فرانسه
کلیسای جامع نوتردام یکی دیگر از بناهایی است که در سبک معماری گوتیک است که در سال 1163 ساخت آن شروع شد و تا سال 1345 ادامه داشت. این کلیسا با معماری و شکل ظاهری جذاب خود، هر ساله افراد زیادی را به عنوان گردشگر جذب میکرد. متاسفانه در سال 2018 این کلیسا دچار آتش سوزی شد و در عین ناباوری درون آتش به کلی سوخت.
4- کلیسای جامع کلن آلمان
یکی دیگر از کلیساهای مشهور اروپا که به سبک گوتیک ساخته شده، کلیسای جامع کلن آلمان است. این کلیسا در طول پنج قرن ساخته شده و یکی از وسیعترین کلیساهای اروپا به حساب میآید.
سخن نهایی
در این مطلب با شما در مورد یکی از مشهور ترین سبکهای معماری یعنی سبک گوتیک صحبت کردیم و تمام ویژگیها خصوصیات و همچنین آثار شاخص این سبک را مطرح کردیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شود. ممنون از همراهی شما با مدوسادکور.