بوشهر شهری نیست که فقط به علت همسایگی با ساحل نیلگون خلیج فارس شهرت داشته باشد. این بندر تاریخی، گنجینهای پنهان از تاریخ دریانوردی ایران را نیز در خود جای داده؛ موزه دریانوردی خلیج فارس! شما در این موزه به سفری در زمان میروید. تصور کنید در حالی که تلفن مغناطیسی بیش از صد سال پیش را در دست دارید، به عکس اولین ناخدای ایرانی خیره شدهاید. موزه دریانوردی خلیج فارس بوشهر جایی است که تاریخ، فرهنگ و هنر دریانوردی در هم تنیده شدهاند و شما را به دنیایی اسرارآمیز میکشاند. با ما همراه شوید تا در این مقاله مدوسا دکور به اعماق تاریخ دریانوردی ایران سفر کنیم و از زیباییهای این موزه پرده برداریم!
آدرس: استان بوشهر، بندر بوشهر، محله بهمنی، جاده سبز آباد.
معرفی موزه دریانوردی بوشهر
موزه دریانوردی بوشهر، بهشتی برای علاقهمندان به تجهیزات و وسایل دریانوردی بوده و قطعاً سفر به این شهر، یک تجربه فراموشنشدنی برایتان خواهد بود. بوشهربه علت موقعیت جغرافیایی خاص خود در جنوب ایران و آرامشی بینظیر در کنار خلیج فارس، شما را به سوی زیباییها و شگفتیهایی دعوت میکند. این موزه با تاریخی غنی و پرافتخاری که دارد، نمادی از مهماننوازی و فرهنگ مردمان شریف و خونگرم جنوب بوده که در هر گوشهاش میتوان رد پای محبت و اصالت را احساس کرد.
موزه دریانوردی بوشهر در عمارت تاریخی سرکنسولگری انگلیس قرار دارد و یکی از جاذبههای پرطرفدار این شهر به شمار میرود. این موزه با فضایی وسیع و گسترده، از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل میشود. در این عمارت شما با مجموعهای بینظیر از ابزار و تجهیزات دریانوردی آشنا خواهید شد که بخشی از تاریخ دریانوردی و نظامی را در خود جای میدهد. علاوه بر این، نقشههای قدیمی و اشیاء تاریخی موجود در موزه، به عنوان منابعی ارزشمند و الهامبخش برای تمام عاشقان دریا و دریانوردی کارایی دارد.
تاریخ ساخت موزه دریانوردی در بوشهر به کی برمیگردد؟
موزه دریانوردی بوشهر نه تنها محلی برای نمایش تجهیزات دریایی، بلکه گواهی بر تاریخ پر فراز و نشیب این منطقه دارد. عمارت اصلی سرکنسولگری انگلستان در بوشهر که اکنون میزبان این موزه است، در سال 1858 میلادی (1273 شمسی) و در دوران حکومت ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد. در ابتدا، بریتانیاییها این عمارت را به عنوان محل اقامت نماینده سیاسی خود در خلیج فارس در نظر گرفته بودند. این ساختمان تا سال 1325 شمسی (1946 میلادی) تحت مالکیت دولت انگلستان باقی ماند، به مدت تقریبی 88 سال.
پس از آن، این بنا به طور رسمی به ایران واگذار شد و اکنون به عنوان موزهای برای معرفی تاریخ دریانوردی و تجهیزات دریایی بوشهر فعالیت میکند. هرچند اطلاعات دقیقی در مورد طراحان و سازندگان اولیه این عمارت در دسترس نیست، اما واقعیت مهم این است که ساخت این بنا توسط دولت انگلستان صورت گرفت.
در کنار این عمارت، اطلاعات جالبی نیز درباره سرکنسولگری آلمان در بوشهر موجود بوده که نشان میدهد این بنا توسط «حاجی ناخدا علی بوشهری»، یکی از بزرگترین شخصیتهای بوشهر، ساخته شده است. اطلاعات مربوط به بناهای تاریخی بوشهر عمدتاً از تخریب سرکنسولگری آلمان به دست آمده و نشان میدهند که بسیاری از این بناهای قدیمی به دست ایرانیان ساخته شدهاند. این نکته که طراحی و ساخت این بناها شباهت زیادی به معماری دیگر بناهای همدوره خود داشته، گواهی بر مهارت و توانمندی معماران ایرانی دارد.
معماری موزه دریانوردی بوشهر چگونه است؟
همانطور که از نام این موزه پیداست، در فضای داخلی آن مجموعهای از ادوات، تجهیزات و وسایل مرتبط با کشتیرانی و دریانوردی به نمایش گذاشته شده است. این موزه به شما فرصتی میدهد تا با نقشههای قدیمی، دستگاههای نظامی تاریخساز و تابلوهایی از گرههای مختلف دریایی آشنا شوید. تمام این اشیاء در کنار هم شما را به دنیای دریایی منتقل میکنند، جایی که تصور میکنید بر روی امواج دریا در حال سفر هستید.
یکی از جذابترین بخشهای موزه، ماکتهای دقیق لنجهای دریایی بوده که در این فضا به نمایش گذاشته شدهاند و دیدن آنها تجربهای جالب و آموزنده خواهد بود.
در محوطه بیرونی موزه، مجموعهای از شناورهای تاریخی از جمله کشتیهای سطحی و زیر دریاییها وجود دارند که همه متعلق به دوران قاجار هستند. این شناورها که تعدادشان به 40 عدد میرسد، در کنار قایقهای نظامی و جنگی قدیمی، تصویری زنده از تاریخ دریانوردی ایران به نمایش میگذارند.
اما یکی از جالبترین و برجستهترین قسمتهای این موزه، قطعاتی از کشتی «پرسپولیس» است. این کشتی 110 ساله که یکی از ناوهای مدرن جنگی ایران در خلیج فارس به شمار میآید، هدیهای از سوی دولت آلمان به ناصرالدین شاه قاجار بود. بازدید از این کشتی که همچنان رد پای تاریخ را در دل خود دارد، تجربهای فراموشنشدنی خواهد بود.
نکاتی که باید در مورد موزه دریانوردی بوشهر بدانید!
موزه دریانوردی خلیج فارس در استان بوشهر، بندر بوشهر، محله بهمنی، جاده سبزآباد واقع شده و قدمت بنای آن به دوره قاجار و سرکنسولگری انگلیس بازمیگردد. ساعات بازدید از این موزه از شنبه تا چهارشنبه، از ساعت 8 تا 12 صبح و عصرها از 15 تا 17 است. در هنگام بازدید از محوطه، روزهای گرم را انتخاب نکنید، زیرا آفتاب مستقیم در این ایام میتواند تجربه بازدید را ناخوشایند کند. در محوطه موزه، پیکره کشتی پرسپولیس که یکی از نمادهای تاریخی و دریایی ایران بوده نیز به چشم میخورد.