جستجو

گرین وال یا دیوار سبز چیست؟

گرین وال چیست؟

چند سالی است که گرین وال یا دیوار سبز در نماهای داخلی و خارجی شهرها خودنمایی می‌کند. شاید فکر کنید که آنها جز جدیدترین مد طراحی و زیباسازی شهری هستند. اما باید بگوییم ساخت اولین گرین وال‌ها به سالیان بسیار دور برمی‌گردد. در این مطلب از مدوسا دکور ما با سفری به تاریخ به ساخت اولین گرین وال‌ها پرداخته‌ایم و پس از آن به انواع این دیوارها می‌پردازیم. پس با ما همراه شوید.

آشنایی با گرین وال  (green wall)

گرین وال‌ها، دیوارهای گیاهی یا باغ‌های عمودی هستند که در سال‌های اخیر به یک روش جدید برای پرورش گیاهان تبدیل شده‌اند. گنجاندن طبیعت زنده در محیط‌های شهری نه‌تنها باعث جذابیت بیشتر محیط زندگی می‌شود، بلکه فواید و اهداف دیگری نیز دارد.

دیوارهای سبز، سازه‌های عمودی هستند که انواع مختلفی از گیاهان یا سبزی‌های دیگری به آنها متصل شده است. سبزه‌ها اغلب در محیط رشد متشکل از خاک، سنگ یا آب کاشته می‌شوند. ازآنجایی‌که دیوارها دارای گیاهان زنده‌ای هستند، معمولاً دارای سیستم‌های آبیاری داخلی هستند.

در دیوارهای سبز، محیط رشد روی سطح یا ساختار دیوار است که گیاهان آن ممکن است از قبل رشد کرده باشند و در آن قسمت کاشته شوند.

علاوه بر مزایای بصری تمام گرین وال ‌ها می‌توانند به لطف ترکیبی از گردش هوای تازه باعث تمیزی و رطوبت طبیعی هوا شوند.

تاریخچه ساخت اولین گرین وال

رد پای گرین وال را می‌توان در تمدن‌های باستانی مشاهده کرد، جایی که دیوارها اغلب برای اهداف زیبایی پوشیده از پوشش گیاهی بودند. این دیوارهای سبز اولیه به تنظیم دمای داخل خانه، کاهش آلودگی صوتی و تأمین منبع غذایی کمک می‌کردند. بااین‌حال، در قرن بیستم، نصب دیوارهای سبز محبوبیت زیادی پیدا کردند.

در اواسط قرن بیستم، پاتریک بلان، گیاه‌شناس فرانسوی، اولین دیوار سبز مدرن را با استفاده از سیستم هیدروپونیک برای رشد عمودی گیاهان ایجاد کرد. این طرح نوآورانه به‌سرعت توجه معماران و طراحان را به خود جلب کرد و آنها پتانسیل استفاده از دیوارهای سبز را به‌عنوان یک ویژگی طراحی دیدند.

در دهه 1980، اصطلاح «باغ عمودی» برای توصیف نوع جدیدی از دیوار سبز ابداع شد که نه تنها گیاهان، بلکه سایر عناصر طراحی مانند ویژگی های آب و نور را نیز در خود جای داده بود. این باغ های عمودی نوآورانه در فضاهای تجاری و عمومی محبوب شدند و به ایجاد محیط های منحصر به فرد و جذاب کمک کردند.

پس از این تاریخ، محبوبیت دیوارهای سبز و باغ‌های عمودی به رشد خود ادامه دادند و بسیاری از معماران و طراحان مزایای آن را دریافت کردند. این مزایا شامل بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان، کاهش هزینه‌های انرژی و ایجاد محیطی زیباتر است.

گرین وال اطلس مال

گرین وال اطلس مال واقع در نیاوران بزرگترین گرین وال ایران است.

مزایای گرین وال

اجرا و نصب گرین وال، مزایای زیادی دارد. از مزایای بصری در تزیین نمای ساختمان‌ها در یک محیط شهری به‌جای سنگ و آجر گرفته تا جایگزینی برای کشاورزی شهری، باغبانی و دکوراسیون داخلی.

1.    افزایش روحیه افراد با نصب گرین وال

گرین وال ها می‌توانند ما را شادتر کنند، زیرا آنها نیاز ذاتی ما را به اطراف طبیعت پر می‌کنند. در واقع، استفاده از گیاهان زنده به زندگی شهری می‌تواند روحیه ما را بالا می‌برد و ما را شاداب‌تر ‌کند. این مفهوم به‌عنوان معماری بیوفیلیک نیز شناخته می‌شود.

همچنین مطالعات نشان داده‌اند که طبیعت می‌تواند رفتارهای منفی مانند پرخاشگری و اضطراب را کاهش دهد. علاوه بر این، ارتباط با طبیعت برای کاهش استرس و بهبود خستگی ذهنی تأثیر به سزایی دارد.

همان‌طور که خوب می‌دانید، امروزه زندگی شهرنشینی با آلودگی هوا عجین شده است، به همین دلیل اثرات گیاهان بر کیفیت هوا نیز موردتوجه بیشتری قرار گرفته است. اثر تصفیه هوای گیاهان از طریق ریشه گیاهان باعث بهبود کیفیت هوا می‌شود.

لازم به ذکر است که معماری بیوفیلیک یا ترکیب طبیعت با معماری، یکی از سبک‌های طراحی داخلی است که به دلیل علاقه انسان به ارتباط با طبیعت، طرف‌داران زیادی را جذب کرده است. این سبک طراحی روزبه‌روز به تعداد طرف‌دارانش اضافه می‌شود.

2.    متعادل سازی دما توسط دیوار سبز

گیاهان نمای سبز دمای کلی ساختمان‌ها را هنگام قرارگرفتن در معرض آفتاب کاهش می‌دهند. علاوه بر این، آنها همچنین میزان هدررفت گرما را در طول زمستان کاهش می‌دهند.

همچنین در فرایند تعرق گیاهان، دمای داخل خانه نیز کمی کاهش دهد، بنابراین گرین وال به‌عنوان یک راه‌حل مقرون‌به‌صرفه برای متعادل‌سازی دما و کاهش هدررفت انرژی نیز عمل می‌کند. مناسب‌ترین گزینه برای دیوارهای سبز داخلی، گیاهان آپارتمانی و گیاهان گرمسیری هستند.

3.    کاهش سروصدا و عایق کردن محیط

مدت‌هاست که از گیاهان برای کاهش سطح سروصدا در آزادراه‌ها و دیگر جاده‌های پر سروصدا در سراسر آمریکای شمالی و اروپا استفاده می‌شود. دیوارهای سبز نی می‌توانند با کمک هم این ایده را دنبال کنند. به طور طبیعی پوشش گیاهی صداهایی با فرکانس بالا را مسدود می‌کند صورتی که می‌تواند به کاهش نویز در فرکانس پایین نیز کمک کند.

با نصب و اجرای دیوارهای سبز، می‌توان هیاهوی شلوغی شهر را که مجبور بودیم خودمان را با آن وفق دهیم تا حد زیادی کم کرد.

در ادامه به انواع گرین وال از نظر محل اجرا و سیستم اجرا می پردازیم.

انواع گرین وال بر اساس محل نصب

دیوارهای سبز را می‌توان هم در فضای باز و هم فضای داخلی اجرا کرد. در ادامه به انواع این دیوارهای سبز بر اساس محل اجرا می‌پردازیم.

  • دیوار سبز داخلی

معمولاً از دیوار سبز داخلی در فضای داخلی اتاق‌های جلسات، مطب پزشکان، نمایشگاه‌ها، هتل‌ها و غیره  استفاده می‌شود. البته باید بگوییم به علت محدودیت فضا و اندازه، اجرای گرین وال در فضای داخلی کمی مشکل‌تر از نصب آن در فضای بیرونی است. از طرفی این محدودیت اندازه موجب می‌شود نگهداری از این دیوارهای سبز داخلی به‌مراتب راحت‌تر باشد.

  • دیوار سبز بیرونی

دیوار سبز بیرونی بیشتر به‌عنوان نمای ساختمان‌ها کاربرد دارند. در نصب این نوع پوشش گیاهی باید به تحمل و سازگاری گیاهان در شرایط مختلف آب‌وهوایی توجه بیشتری داشت.

انواع گرین وال بر اساس سیستم نصب

در طبقه‌بندی گرین وال‌ها از نظر سیستم نصب به سازه‌ای که گیاه بر روی آنها قرار می‌گیرد، توجه می‌کنند. بر همین اساس می‌توان آنها را به موارد زیر طبقه‌بندی کرد:

  • دیوار سبز مدولار

این نوع دیوار سبز بر روی داربست‌های فلزی از جنس استیل گالوانیزه  نصب می‌شوند.

  • دیوار سبز کابلی

دیوارهای سبز کابلی از شبکه‌‌هایی تشکیل شده‌اند که از توپی‌هایی از جنس فولاد ضدزنگ برخوردارند.

  • دیوار سبز شبکه‌ای

دیوار سبز شبکه‌ای، سازه‌ای توری مانند هستند که در مقایسه با دیوار سبز کابلی، از انعطاف‌پذیری بیشتری برخوردارند

  • دیوار نمد پلیمری

در این نوع دیوار سبز از یک‌پارچه نمدی پلیمری با زهکشی درست بر روی یک سطح عمودی استفاده می‌کنند که گیاهان زنده در روی آن کاشته می‌شوند.

  • دیوار هیدروپونیکی

گیاهان در سیستم هیدروپونیک بر پایه آب به‌جای خاک پرورش می‌یابند. معمولاً در این دیوارهای سبز هیدروپونیکی، روش آبیاری به‌صورت هوشمند انجام می‌شود.

  • ماس وال (دیوار سبز تثبیت شده)

ماس وال آخرین نوع دیوار سبز است که در آن از طیف گوناگونی از خزه‌‌های تثبیت شده و گیاهان تثبیت شده محصولات طبیعی بدون نیاز به نگهداری استفاده می‌شود.

مزیت این نوع دیوار سبز به سریع بودن فرایند اجرای آن است. همچنین نکته دیگر در برتری ماس وال‌ها این است که شما می‌توانید بدون نیاز به هیچ‌گونه رسیدگی و آبیاری، این دیوارها را سال‌ها را سرسبز نگه دارید.

انواع دیوار سبز بر اساس پوشش

پوشش معیار دیگری برای طبقه‌بندی دیوارهای سبز است. بر همین اساس می‌توان آنها را به‌صورت زیر رده‌بندی کرد:

  • گرین وال با پوشش نرم

گرین وال با پوشش نرم دارای لوازمی مانند قفسه یا کیسه برای نگهداری گیاهان هستند. از این نوع دیوار سبز در مناطق شلوغ با ترافیک بالا، مناطقی که در معرض بادوباران شدید هستند و مناطقی با ارتفاع حدوداً ۲/۵ متری نمی‌توان استفاده کرد.

  • گرین وال با پوشش حصیری

گرین وال با پوشش حصیری از الیاف یا حصیر نازک ساخته می‌شوند. از این نوع پوشش در قسمت‌‌های داخلی ساختمان بیشتر استفاده می‌شوند. همچنین دیوار سبز با پوشش حصیری، بهترین سیستم برای نگهداری گیاهان با رشد کم است و اغلب به آبیاری مداوم نیاز دارند.

  • گرین وال با پوشش سازه‌ای

گرین وال با پوشش سازه‌ای را می‌توان در اندازه‌ها، شکل‌‌ها و ضخامت‌‌های مختلف طراحی و نصب کرد. این نوع پوشش ماندگاری و دوام بالایی دارد و روش نگهداری و جابه‌جایی آن نیز راحت‌تر است.

انواع گرین وال بر اساس روش آبیاری

روش آبیاری را می‌توان برای دیوارهای سبز به آبیاری سنتی و آبیاری اتوماتیک تقسیم کرد.

  • روش آبیاری سنتی

در آبیاری سنتی بیشتر از مقدار موردنیاز برای گیاهان، آب مصرف می‌شود. این روش باعث هدررفتن آب و ایجاد مشکلاتی مانند قارچی شدن گیاه شود.

  • روش آبیاری هوشمند

در روش هوشمند نیاز به آبیاری هر روزه دیوارهای سبز تا حد زیادی کاهش می‌یابد. اجزای این سیستم از یک مخزن، پمپ آب و یک تایمر تشکیل شده است. لازم  به ذکر است که آبیاری هوشمند با هر فصلی متناسب تنظیم می‌شود.

نصب گرین وال راهی برای تولید محصولات کشاورزی

بر کسی پوشیده نیست که آینده کشاورزی نیاز به تغییر دارد. به‌طورکلی، جمعیت حدود 1 درصد در سال رشد می کند، حتی در برخی کشورها سریعتر. با گذشت زمان، تغذیه این جمعیت رو به رشد مطمئناً یک چالش خواهد بود.

علاوه بر این، شیوه‌های کشاورزی فعلی و سابق به طور باورنکردنی برای کره زمین مضر هستند. کشاورزی به‌عنوان عاملی برای تغییرات آب‌وهوایی، جنگل‌زدایی و تخریب خاک مطرح شده است.

بنابراین، ما باید راه‌های بهتری برای تولید غذا پیدا کنیم. خوشبختانه، فناوری جدید مانند کشاورزی عمودی یا گرین وال‌ها راهی عالی برای مقابله با این چالش‌ها هستند.

توجه داشته باشید که گرین وال‌ها علاوه بر مزایای ذکر شده در مطالب بالا در برخی از سیستم‌های برای پرورش گیاهان و سبزی‌ها طراحی شده‌اند. البته معمولاً نصب دیوارهای سبز در محیط داخلی ساختمان توصیه نمی‌شود، زیرا وقتی گیاهان را رشد دادید و آنها را قطع کردید، یک دیوار خالی باقی می‌ماند. همچنین فضای داخلی خانه‌ها اغلب نور موردنیاز را ندارد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه نصب، اجرا و قیمت گرین وال یا دیوار سبز با همکاران ما در مدوسا دکور تماس بگیرید.

لوگو مدوسا دکور

نسرین نیک‌نژاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *