کاخ اردشیر بابکان یا آتشکده فیروزآباد در شهرستان فیروزآباد استان فارس یکی از نمونههای بارز معماری ساسانی بوده که با ساختار منحصر به فرد خود، توجه گردشگران ایرانی و خارجی زیادی را به خود جلب کرده است. این کاخ که اخیراً در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، از سه قسمت اصلی شامل یک حیاط، دو ایوان و سه تالار کناری تشکیل میشود. یکی از ویژگیهای برجسته کاخ، وجود ایوانها و گنبدهایی بوده که آن را به یکی از اولین بناهای دارای این امکانات در تاریخ ۱۸۰۰ سال پیش تبدیل میکند. در این مقاله مدوسادکور سری به کاخ اردشیر بابکان زده و با شکوه و عظمت آن بیشتر آشنا میشویم.
آشنایی بیشتر با کاخ اردشیر بابکان
کاخ اردشیر بابکان، یکی از برجستهترین آثار باستانی باقیمانده از دوران ساسانیان، در شهرستان فیروزآباد استان فارس قرار دارد. این کاخ که با معماری و ساختار منحصر به فردش گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب کرده، در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار تاریخی کشور ثبت شده و اخیراً نیز در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفته است. با وجود اینکه برخی اسناد بر کاخ بودن این بنا تأکید دارند، اما بنابر گفتهها، کاخ اردشیر بابکان در گذشته به عنوان کاخ کاربرد نداشته و به عنوان آتشکده یاد میشده است. این بنا که در کنار چشمه «قمپ آتشکده» واقع شده، به دلیل نزدیکی به آب، محل پرستش الهه آب (آناهیتا) شناخته میشود.
معماری کاخ اردشیر بابکان
کاخ اردشیر بابکان از چهار ساختمان گنبدیشکل با استفاده از تکنیک فیلپوش ساخته شده که سقفهای دایرهایشکل آن به قطر یک متر در میانه گنبد باز است. این گنبدها و ایوانهای بزرگ و کوچک روایتگر توانمندی معماران ساسانی در ساخت بناهای مقاوم و مستحکم هستند. عبور رودی از کنار دیوار شرقی کاخ و وجود چشمهای زیبا در بخش شمالی محوطه، کاخ اردشیر بابکان را به مکانی استراتژیک و مهم تبدیل میکند.
معماری داخلی کاخ با تالارهای تودرتو و ارتباط تمامی تالارها به یکدیگر، تفاوت عمدهای با دیگر بناهای دوره ساسانی داشته و به دلیل استفاده از سنگهای میخکی، این بنا پس از ۱۸۰۰ سال همچنان استحکام خود را حفظ کرده است.
یکی دیگر از ویژگیهای برجسته کاخ اردشیر بابکان، گچبریها و تزیینات هنری خاص دوره ساسانی بوده که در داخل تالارها و روی دیوارهای کاخ به چشم میخورد. این تزیینات بهنوعی پوششدهنده خشتهای بهکاررفته در ساخت بنای کاخ است و هنوز در بخشهای کوچکی از داخل بنا قابل مشاهده هستند. ستونهای چهارگوش با تزیینات گچی زیبا، نمونهای دیگر از هنر معماری عصر ساسانی در این کاخ هستند که شباهت بسیاری به ستونهای بناهای دوران اشکانی دارند. این عناصر معماری نشاندهنده ترکیبی از استحکام و زیبایی در ساخت کاخ اردشیر بابکان بوده و بی اغراق قدرت و هنر معماران ساسانی را به نمایش میگذارند.
دیدنی های نزدیک کاخ اردشیر بابکان
شما میتوانید در بازدید از کاخ اردشیر بابکان، از مکانهای دیدنی زیر هم دیدن نمایید و عظمت تاریخ غنی ایران را درک نمایید.
بازدید از کاخ اردشیر
در بازدید از کاخ اردشیر میتوانید معماری باستانی و تاریخی این کاخ ساسانی را کاوش کرده و از زیبایی و تاریخ کهن این مکان استفاده کنید.
پارک جنگلی فیروزآباد
پس از بازدید از کاخ اردشیر بابکان، میتوانید در پارک جنگلی فیروزآباد که در نزدیکی این محل قرار گرفته، از طبیعت بکر و فضای آرامش بخش آن لذت ببرید.
جاهای دیدنی اطراف کاخ بابکان
از جاهای دیدنی دیگر در اطراف کاخ اردشیر بابکان میتوان به قلعه دختر، امامزاده جعفر، نقارخانه و قلعه حسن آباد اشاره کرد.
همچنین برای صرف وعده غذایی میتوانید به رستورانهایی مانند ال سون، رستوران نصیری، رستوران مهستان و رستوران کندو مراجعه کنید که در نزدیکی کاخ قرار دارند. در پایان، با استفاده از این امکانات، تجربهی یک روز شگفتانگیز از کاخ اردشیر بابکان و مناطق دیدنی اطراف آن را به خوبی خواهید داشت.
آدرس کاخ اردشیر بابکان
کاخ اردشیر بابکان در استان فارس، حدود ۳ کیلومتری شمال شهرستان فیروزآباد واقع شده، برای دسترسی به این مکان از جاده شیراز-جهرم به سمت جنوب شرقی حرکت کرده تا به پارک جنگلی فیروزآباد برسید. شما میتوانید پس از عبور از پارک جنگلی، تابلوی کاخ اردشیر بابکان یا آتشکده فیروزآباد را مشاهده کنید.